Hopen op betere tijden is moeilijk nu we nog zo in duister tasten over het beheersen van het coronavirus. Maar als we verder vooruitkijken, zie ik kansen. We houden vol, want wat kunnen we anders, en het zal goed komen. Wat ‘goed’ ook betekenen mag – voor mij in elk geval niet een permanente anderhalvemetersamenleving. Als we niet meer bij elkaar kunnen kruipen om iets te vieren, elkaar te troosten of onze krachten te meten, wat zijn we dan nog voor samenleving? 

Het komt een keer goed, want wij zijn slimmer dan een virus. Wij kunnen onze krachten bundelen. Onderzoekers werken aan een vaccin – dat is een zaak voor de lange termijn. Medici proberen van alles om de zieken te ondersteunen zodat het virus minder kans krijgt als er een besmetting is opgetreden. Ook daarbij geldt: we weten het nog niet, maar zo nu en dan zijn er bemoedigende signalen.

Er zullen nog meer slachtoffers vallen dan ons lief is, maar we zijn de terugtocht van dit virus aan het afdwingen.

We herontdekken in deze wrede crisis het belang van hygiëne: handen wassen als we ergens aankomen, afstand houden van gehoest en gesnotter, thuis blijven als we een gevaar voor anderen zijn. Dat waren we een beetje vergeten. Het was er ook bij mij ingeslopen: ziek zijn was iets voor watjes. Verkouden of grieperig? Zeker als zelfstandige ondernemer stop je pas met werken als je er bijna bij neervalt. Feestjes kan je aan met een extra dosis pijnstiller en alcohol stimuleert het enthousiasme op vele fronten.

Daar zijn de meesten van ons mee gestopt: luisteren naar het lichaam en uitzieken is het nieuwe normaal. Als het gaat om uitzieken van Covid-19, krijgen we op termijn steun van antivirale middelen die de symptomen onderdrukken, zodat ons immuunsysteem zich kan richten op het virus zelf. Als we straks, in 2022 of op een ander moment, goede tests hebben en tijdig de diagnose kunnen stellen, wordt de behandeling onderdeel van het gewone zorgsysteem. Dan nog blijft het coronavirus een geduchte tegenstander. Maar wel één die we kunnen bestrijden, net als vele andere ziekten nu.

Een vaccin als preventief middel is de compagnon van effectieve bestrijding. Dat vaccin komt er op een moment dat we nu nog niet weten, maar het komt. Ik verwacht er net zoiets van als de griepprik: met voorrang beschikbaar voor risicogroepen en zorgpersoneel, verder op verzoek. Virussen muteren snel, dus reken erop dat ook de coronaprik een jaarlijks fenomeen wordt. En net als bij de griepprik zal het vaccin de ene golf effectiever aan kunnen dan de anderen.

Weet ik zeker dat we in 2022 een manier van leven met corona hebben gevonden die lijkt op wat ik hier opschrijf? 

Nee. 

Maar ik denk dat ik voldoende weet om te hopen, en dat geeft moed.

Afbeelding: geralt/pixabay.com
https://pixabay.com/images/id-5071972/