Mijn boek Twee keer valse start is eindelijk ook te koop via bol.com maar het was een hele slalom om zo ver te komen. Het kán, maar je moet de juiste stappen zorgvuldig zetten en vooral veel geduld oefenen.

Op de Nederlandse boekenmarkt is het Centraal Boekhuis de spil waar vrijwel alles om draait. Kan je uitgever het zich veroorloven om zijn titels in het CB-pakhuis op te slaan, alleen of via een collectief, dan komen die vanzelf ook in de online catalogus van Bol. Maar er zijn ook uitgevers, zoals de stichting Regionaal Spitwerk, die zich de kosten van het Centraal Boekhuis niet kunnen veroorloven. Met één titel en een kleine oplage lopen de aansluitingskosten ver uit boven de marge.

Gelukkig ben je ook zonder Centraal Boekhuis eenvoudig te bestellen voor elke lokale boekhandel tussen Zierikzee en Delfzijl. In de landelijke ISBN-databank is Twee keer valse start gewoon te vinden en een boekhandelaar kan met een paar muisklikken een exemplaar opvragen.

Maar zo kom je dus niet bij Bol, hoewel de grote online boekhandel je best in het assortiment wil. De uitleg die ze in hun handleiding geven over de route daarheen is helaas niet op alle punten even duidelijk. Die tekst is namelijk ook geschreven voor verkopers van speelgoed, kleding, ijskasten en wat er allemaal nog meer in het assortiment zit tegenwoordig.

Stichtingen en kleine uitgevers doen het als volgt:

 1. Zorg voor een kvk-inschrijving en een btw-nummer.
 2. Open een nieuw particulier bol-gebruikersaccount dat je uitsluitend zakelijk gaat gebruiken.
 3. Vraag vanuit dit particuliere account een uitbreiding aan tot zakelijk account. Kies ervoor om alleen in Nederland te verkopen; voor de Belgische markt kun je later nog een account maken.
 4. Wacht twee werkdagen tot je een brief van Bol ontvangt op je zakelijke adres. In die brief staat een activeringscode. Daarmee kun je op het zakelijke account inloggen.
 5. Nu zou je bij de voorloper van online handel verwachten dat je eenvoudig je boek in de etalage kan leggen, maar zo is het niet. Bol kent je boek nog niet, en voor het toevoegen van onbekende producten moet je een Excel-sjabloon invullen. Geef daarin de titel, ISBN, prijs (denk aan je verzendkosten), voorraad plus nog wat gegevens, en geef aan dat het om een boek gaat. Er is een veld voor de auteursnaam, maar die mag je nog niet gebruiken. Upload het Excel-bestand naar je account. Nu moet je weer een of twee dagen wachten tot het systeem de informatie heeft verwerkt.
 6. Het zal geen verrassing zijn dat de Bol-catalogus de gegeven informatie onvoldoende vindt. Je boek heeft nog geen auteursnaam en je had geen kans om een plaatje mee te sturen.
  bol-status02
 7. In je verkoopaccount tref je dus een rode mededeling aan: verkoopinformatie onvoldoende. Dat is op te lossen door de vastgelegde informatie wederom als Excel-bestand te downloaden. Nu zit er meer beweging in: je mag het veld voor de auteursnaam invullen en aangeven waar op het web een plaatje te vinden valt.
 8. Opgelet: vul de naam van de auteur in als Achternaam, Voornaam. Dat staat niet in de handleiding, maar als je gewoon voor- en achternaam achter elkaar in het veld plaatst, neemt het systeem de informatie niet over. En na elke poging duurt het weer uren voor je het resultaat kunt controleren…
 9. Datzelfde geldt voor het plaatje. Bol houdt niet van Dropbox, je cover moet zonder poespas via een directe onbeveiligde link van een webserver te halen zijn. Alleen dan slurpt het systeem je plaatje op, waarna Bol het nooit meer zal vergeten. Kies een jpg-bestand van zo’n 400 tot 600 pixels breed, dan zit je goed.

Als het eenmaal gelukt is om je aanbod in de catalogus onder te brengen, kun je enkele onderdelen van de productpagina direct bijwerken: prijs en levertijd. Voor een wijziging van de beschrijving en andere zaken moet je weer de Excel-route volgen. Ouderwets, dat weten ze bij Bol ook wel. Maar een database met 9 miljoen artikelen laat zich niet 1-2-3 moderniseren. Aan een soepeler webportaal voor verkopers wordt gewerkt, staat in de toelichtingen op het systeem te lezen. De invoering zal stapsgewijs gebeuren. Tot die tijd is het slalommen met hindernissen, met in mijn geval bevredigend resultaat.

aanbod0203