Dat de ov-chipkaart nu nog eenvoudiger te kraken valt, maakt hem ook een interessant doelwit voor criminelen. Ben je op zoek naar een veilige vermomming voor een trip die niet in het oog mag vallen? Tap de ov-chipkaart af van een nietsvermoedende passant, kloon de kaart en stap het openbaar vervoer in. Dat is andere koek dan de pret van gratis reizen. Hier kunnen onschuldige mensen lelijk het slachtoffer van worden nu de overheid zo graag al onze gangen nagaat.
Ook al stop je de ov-chipkaart diep weg in je tas of jaszak, de gebruikte radiotechnologie voor het uitlezen van de chip kan er vaak toch wel bij. In een drukke menigte hoeft de gehaaide crimineel waarschijnlijk alleen vlak langs je te lopen om het contact te maken. En natuurlijk geeft zijn uitleesapparaat geen bliepjes.
Het risico is niet groot, maar wel onaangenaam. Vooral omdat de overheid en de producent van de ov-chipkaart blijven weigeren om de onveiligheid van het systeem snel aan te pakken. Als noodmaatregel kun je de kaart natuurlijk in aluminiumfolie hullen, maar Bert Rozenberg wees me vandaag op een andere oplossing waar hij zelf in handelt: een beschermhoesje op maat.

Leuk detail: deze ov-protector is bestand tegen tranen, chemicaliën en vuil. Hopelijk ook tegen zweet en warmte, dat zal de tijd leren. Het door de Amerikaanse regering gecertificeerde beschermingshoesje is net zo handig voor toegangspassen en andere chipkaarten die de komende jaren opduiken. Want menige aanbieder zal vast ook beginnen met een zwakke beveiliging.
Natuurlijk, later dit jaar mogen we allemaal onze ov-chipkaarten inruilen voor een veiliger exemplaar. De huidige toestand valt niet te handhaven, want reken maar dat gratis reizen een populair tijdverdrijf wordt onder de groep met een meer dan gemiddelde computerkennis. Voor de tussentijd heb ik als wapen tegen de risico’s toch maar een setje hoesjes besteld. Ik belandde wel in een digitale ruzie met de registratiemodule, maar daar hoor je na wat tweaks vandaag geen last meer van te hebben. De postbode komt de bestelling binnenkort brengen. En dat voelt een stuk veiliger, aangezien ik een van de Amersfoorters ben die is uitgenodigd om als particulier deel te nemen aan de proef waarbij de kaart ook dienst doet als betaalmiddel.
Met wat geluk is de chipkaartbescherming ook bestand tegen de krokodillentranen waarmee de organisatie achter de ov-chipkaart ons zal overspoelen zodra ze daar merken dat het gebruik van de kraak echt doorbreekt.